Zwemwater

Aantal keer bekeken: 11150, Laatst gewijzigd: vrijdag, 08 juni 2018

Zwemmen is gezond….tenminste als het water schoon genoeg is.

Zwemwaterkwaliteit

Er zijn nogal wat ziektekiemen die ook van warm water houden. Daarom houdt de Omgevingsdienst Midden-Holland toezicht in heel de provincie Zuid-Holland op de kwaliteit van het water van officiële zwemwaterlocaties.
Het zwemseizoen voor de officiële zwemwaterlocaties met natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. Dit zwemwater wordt gedurende deze periode gecontroleerd op bacteriën, helderheid en aanwezigheid van blauwwieren. Als de kwaliteit van het zwemwater niet voldoet aan de gestelde normen wordt u hierover geïnformeerd via de informatieborden bij de zwemwaterlocaties, de website www.zwemwater.nl , de zwemwatertelefoon 0800-9036 en via NOS-teletekst, pagina 725.
Afhankelijk van de uitslag van de controle kan de ODMH een positief zwemadvies, een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod geven. Overigens, de controles vinden alleen plaats bij de officiële zwemwaterlocaties. Deze locaties kunt u vinden op de zwemwaterwebsite. Buiten het zwemseizoen, van oktober tot mei, vinden er geen controles plaats.

Gezondheidsrisico's van vervuild zwemwater

Op de website www.zwemwater.nl vindt u informatie over:

  • de kwaliteit van het zwemwater in onze regio
  • blauwwieren
  • botulisme
  • zwemmersjeuk
  • voorkómen van gezondheidsklachten
  • veilig zwemmen.

Zwemmen in niet gecontroleerd oppervlaktewater

Om gezondheidsklachten te voorkomen raadt de GGD HM zwemmen in oppervlaktewater dat  niet is gecontroleerd, dus geen officiële zwemwaterlocatie is, af.

Waar vindt u actuele informatie over het zwemwater?

Op de website www.zwemwater.nl en kunt u zien of er op een specifiek moment bij een bepaalde zwemgelegenheid iets bijzonders aan de hand is.

Meldingen van gezondheidsklachten bij zwemwatertelefoon

Heeft u vragen over de kwaliteit van het oppervlaktewater, dan kunt u bellen met de zwemwatertelefoon: 0800 - 9036.
Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken voor klachten en andere vragen met betrekking tot zwemwaterkwaliteit. U kunt klachten ook per e-mail melden aan zwemwater@odmh.nl.
Als er mogelijk een probleem is, meldt de Omgevingsdienst Midden-Holland dit aan de GGD Hollands Midden.

Mogelijke problemen kunnen zijn:

  • te hoge aanwezigheid van blauwwieren
  • gezondheidsproblemen zoals diarree, misselijkheid, braken, huid-, oog- of oorklachten, koorts of ernstige ziekten zoals hersenvliesontsteking.
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie