Hitte

Aantal keer bekeken: 25902, Laatst gewijzigd: woensdag, 08 mei 2019

Mooi zomerweer is voor velen een fijne periode met terras- en strandbezoek. Maar voor sommige mensen kan hitte ook vervelend zijn.

Mensen met een groter risico zijn onder andere ouderen, mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Dit omdat zij zich minder goed kunnen aanpassen aan de hitte.

Gezondheidseffecten aanhoudende hitte

Als warm weer meerdere dagen aanhoudt, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan zorgen voor algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken.

Een groot risico bij hitte is uitdroging. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Wat kunt u zelf doen?

Hitte kan vervelend zijn. Met de volgende tips blijft overlast beperkt:

  • Drink voldoende, zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat. Drink minimaal 2 liter water per dag, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast of als de urine donker van kleur is. Matig het gebruik van alcohol want dit droogt juist uit.
  • Houd uzelf koel door het dragen van dunne kleding en hoofdbedekking, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning in de middag te beperken.
  • Houd uw woning koel door  tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of airconditioning. Lucht wanneer het buiten koeler is dan binnen.
  • Zorg voor elkaar en let op de mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.

Rol GGD

Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met ons op. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg ook met uw huisarts of apotheker als u medicijnen gebruikt.

Aanmelden hitteberichten

Het KNMI stuurt (voor)waarschuwingen voor periodes van aanhoudende warmte naar de GGD. Deze berichten worden verstuurd als de kans op een periode van aanhoudende hitte (4 dagen >27 graden Celsius) de 20% overstijgt. De GGD Hollands Midden biedt u de gelegenheid om zich aan te melden voor onze mailinglist om deze (voor)waarschuwingen ook te ontvangen. Zo kunt ook u, als burger, zorgprofessional of zorginstelling, zich voorbereiden op periodes van aanhoudende hitte.
Vul onderstaand formulier in om de hitteberichten te ontvangen.

Aanmeldingsformulier hitteberichten

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldig e-mailadres
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Neem de beveiligingscode over die bij dit veld staat vermeld
Ongeldige invoer

Meer informatie vindt u op de volgende websites:

 

Wat te doen bij hitte

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie