Soa-test jongeren (tot 25 jaar)

Aantal keer bekeken: 183356, Laatst gewijzigd: maandag, 11 januari 2021

Voor jongeren tot 25 jaar die alleen voor de zekerheid op soa getest willen worden, is er de GGD soa-thuistest. Deze test is dezelfde als de test die op het soa-spreekuur wordt gebruikt en dus even betrouwbaar.

De test moet binnen 2 weken nadat deze klaar ligt zijn opgehaald en ingeleverd. Is de test niet binnen 2 weken ingeleverd dan verwijderen we de test. Indien je in aanmerking komt en een code hebt ontvangen kun je het pakket ophalen bij GGD Leiden of GGD Gouda. Je kunt maximaal 1 keer per 6 maanden een thuistest bij ons aanvragen.

Lees eerst de voorwaarden voor het aanvragen van de soa-thuistest.

  • De soa-thuistest is uitsluitend bestemd voor inwoners van de regio Hollands Midden. Ben je niet woonachtig in de regio Hollands Midden, dan kom je niet in aanmerking voor de GGD soa-thuistest.
    Op de website van GGD Nederland vind je de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.
  • De soa-thuistest is pas betrouwbaar 2 weken na het laatste onbeschermde contact. Vraag de soa-thuistest dus pas aan twee weken na het laatste onbeschermde contact.
  • Als je antibiotica gebruikt kan dit de betrouwbaarheid van de online test beïnvloeden. Je kunt de test pas betrouwbaar afnemen als je minstens 1 week gestopt bent met je antibiotica kuur.
  • Wanneer je een verhoogd risico op een soa hebt, is het soms nodig dat je uitgebreider getest wordt. Daarvoor moet je bij de GGD langs komen. In geval van een verhoogd risico op een soa kom je dus niet in aanmerking voor de GGD soa-thuistest. Vul de vragenlijst van het online aanvraagformulier naar waarheid in zodat we kunnen inschatten of je wel of niet een verhoogd risico op een soa hebt.
  • Het is voor ons van belang om te weten of je door je (ex) partner gewaarschuwd bent voor chlamydia en/ of gonorroe of niet. Wij hebben dan ook twee aparte aanvraagformulieren.

  • Let op: vul het juiste formulier in, “verkeerde aanvraag = géén thuistest”
Aanvraagformulier soa-thuistest
uitsluitend voor jongeren die gewaarschuwd zijn
voor chlamydia en/ of gonorroe
  Aanvraagformulier soa-thuistest
voor jongeren die niet gewaarschuwd zijn
voor chlamydia en/ of gonorroe

Anonimiteit GGD soa-thuistest

Wij vragen je persoonsgegevens, maar alleen voor intern gebruik. Je krijgt een code voor je testmateriaal; het laboratorium kent alleen deze code. De GGD Hollands Midden gebruikt de code voor statistieken, dus niet jouw persoonsgegevens.

Hoe werkt de GGD soa-thuistest?

In het pakket zit een uitgebreide instructie die je precies vertelt hoe je de test dient uit te voeren.
Nadat je de test hebt gedaan, stuur je het testmateriaal naar het LUMC in de bijgeleverde retourenveloppe.

Uitslag

Ongeveer twee weken nadat je de envelop hebt opgestuurd, ontvang je een sms met je uitslagen. Als er een soa is geconstateerd, volgt verdere behandeling bij de GGD. Neem dan contact met ons om een afspraak te plannen.

 

De thuistest voor jongeren die gewaarschuwd en niet gewaarschuwd zijn voor een soa is weer in beperkte mate beschikbaar. Kijk hier voor op het tabblad ‘Testen op soa’ en dan bij ‘Soa thuistest jongeren’. Af en toe sluiten wij het online aanvraagformulier van de soa-thuistest. Dit heeft te maken met een maximum aantal thuistests die we in een bepaalde periode mogen verstrekken. Het formulier is dan tijdelijk niet beschikbaar op onze website.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie