Hiv/ PEP/ PrEP

Aantal keer bekeken: 18497, Laatst gewijzigd: vrijdag, 18 oktober 2019

Hoe voorkom je hiv? Wel of niet testen op hiv? Hiv positief en safe seks?

Het Humaan Immuundeficientie Virus (Hiv) veroorzaakt na verloop van tijd Aids. Besmetting met dit virus wordt veroorzaakt door onveilig vrijen of via bloed-bloed contact; bijvoorbeeld als druggebruikers elkaars injectienaalden gebruiken. Daarnaast kan een moeder die besmet is, het virus in de zwangerschap, tijdens de bevalling of via borstvoeding overbrengen op haar kind.

Hoe voorkom je hiv?

  • Veilig vrijen: informatie hierover is te vinden op de website www.soaaids.nl.
  • Geen injectienaalden gebruiken die iemand anders gebruikt heeft.
  • Geen medische ingrepen of bloedtransfusie laten doen in landen waar de gezondheidsvoorzieningen onvoldoende zijn.
  • Geen tatoeages en piercings in het buitenland laten zetten en in Nederland letten op de hygiënische omstandigheden tijdens de tatoeage.

Wel of niet testen op hiv?

U kunt in een persoonlijk gesprek met de huisarts of soa-verpleegkundige van de GGD uw overwegingen om wel of niet, of later te testen bespreken. De GGD adviseert u een hiv-test te doen wanneer u risico heeft gelopen. Kijk ook eens op https://www.hivvereniging.nl/hiv-wat-nu/testen-op-hiv.
HIV kan 3 maanden na het risico 100% betrouwbaar getest worden. Als u een hoog risico heeft gelopen, of verschijnselen heeft van een recente hiv infectie, hoeft u echter niet zo lang te wachten. Al 2 weken na het risico kan hiv aangetoond worden in de test. Voor de 100% zekerheid kunnen we de test na 3 maanden herhalen.

PEP

In een acute situatie, waarin hoge kans op besmetting bestaat, bijvoorbeeld bij een gescheurd condoom van een hiv-positieve partner, prostituee, of onvrijwillige seks met onbekende partner, raden wij u aan om de GGD zo spoedig mogelijk te bellen voor overleg. Bel dan met het volgende nummer: 088 – 308 34 00. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u bellen met de spoedeisende hulp van het LUMC (regio Leiden) of de spoedeisende hulp van het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam (regio Gouda). In een acute situatie met verhoogd risico kunt u namelijk een PEP-behandeling krijgen. Pep staat voor Post Expositie Profylaxe: een kuur met hiv-remmers om te voorkomen dat je hiv-positief wordt. Het is dan wel belangrijk dat u zo snel mogelijk met de kuur begint, in elk geval binnen 72 uur na het risico. Na 72 uur heeft het geen zin meer om te starten met PEP.
Bent u een man die seks heeft met andere mannen? Doe dan op Man tot Man de PEP check. Met de PEP check kun u zien of u in aanmerking komt voor PEP.

PrEP

Landelijke PrEP-regeling

Vanaf 1 augustus 2019 is een landelijke PrEP-regeling gestart. Door deze regeling kunnen GGD’en nu de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. GGD’en zijn blij dat we nu een begin kunnen maken met het voorkomen van nieuwe hiv-infecties.

PrEP bij de GGD Hollands Midden

Inschrijven

Vanaf donderdag 17 oktober beginnen we met het inschrijven van mannen die PrEP willen.

Ben jij een man die seks heeft met mannen en loop je een hoog risico om hiv te krijgen? Woon je in de omgeving van Leiden, Gouda of Alphen aan den Rijn en wil je PrEP gaan gebruiken?
Bel dan, vanaf 17 oktober, op werkdagen tussen 09:00 uur en 17:00 uur naar 088 - 308 3400. De verpleegkundige kijkt of je recht hebt op PrEP via de GGD Hollands Midden.

Wachtlijst

Als je recht hebt op PrEP via de GGD Hollands Midden, dan maken we een afspraak. Als het erg druk is kom je op een wachtlijst.

Kosten

Je betaalt € 7,50 per 30 tabletten. De zorg rond PrEP is gratis. Dit zijn de afspraken die je bij ons hebt.

Redenen om te stoppen

PrEP is een medicijn. De verpleegkundige en de arts controleert of je PrEP mag (blijven) gebruiken. Als je gezondheid het gebruik van PrEP niet (meer) toelaat, moet je stoppen.
Natuurlijk mag je ook zelf besluiten om te stoppen met PrEP.

Huisarts

De arts van de GGD vertelt je huisarts en je apotheek dat je met PrEP begint.
Als je geen recht hebt op PrEP via de GGD Hollands Midden, of als je de wachtlijst te lang vindt, dan kun je je huisarts om PrEP vragen. Wij kunnen je huisarts advies geven over de zorg rondom PrEP.
Bij PrEP via de huisarts zijn de kosten hoger.

PrEP via de huisarts

Er zijn steeds meer huisartsen in Nederland die PrEP voorschrijven en PrEP-zorg leveren. Huisartsen in de regio Hollands Midden kunnen voor meer informatie contact opnemen met het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden, telefoon 088 - 308 3400.

Hiv positief en safe seks?

Indien u positief bent getest op hiv, en wisselende seksuele contacten heeft, raden wij u aan om uzelf 2 keer per jaar op soa’s te laten testen. U bent namelijk gevoeliger voor het oplopen van andere soa’s.
Wil u meer weten over hiv positief en safe seks?  Kijk dan op de website www.soaaids.nl.

Meer informatie

Voor algemene informatie rondom hiv (en andere soa) kunt u bellen naar de aids soa infolijn: (0900) 204 20 40.
De GGD beschikt ook over voorlichtingsmateriaal over veilig vrijen, soa en aids.

Links

U kunt op de volgende websites uitgebreide informatie vinden over Hiv en andere Soa:

www.soaaids.nl
www.aidsfonds.nl
www.hivnet.org
www.mantotman.nl

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie