Tuberculose (TBC)

Aantal keer bekeken: 21954, Laatst gewijzigd: vrijdag, 07 augustus 2020

Informatie over het onderzoek naar de werkzaamheid van de BCG vaccinatie tegen corona kunt u vinden op de regionale website.

 

Tuberculose is een infectieziekte, veroorzaakt door de tuberculose bacil. Tuberculose wordt overgebracht door hoesten of niezen en kan ernstige ontstekingen veroorzaken.  Deze komen het meeste voor in de longen (longtuberculose), maar er kunnen ook ontstekingen ontstaan in de nieren, gewrichten of lymfeklieren.

Als een tuberculosepatiënt niet of niet goed wordt behandeld, kan de ziekte ernstig verlopen.

Wat zijn de klachten?  

De meest voorkomende klachten van tuberculose zijn hoesten, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van slijm/ bloed.

Indien u deze klachten heeft dient u contact op te nemen met uw huisarts.
Daarnaast is goede hoesthygiene erg belangrijk. Goede hoesthygiene is hoesten met de hand voor de mond met gebruik van een papieren zakdoek en afgewend hoofd.

Besmettelijkheid

Tuberculose buiten de longen (=gesloten TBC) is niet besmettelijk.
Patiënten met longtuberculose zijn alleen besmettelijk voor andere mensen wanneer bij het hoesten bacillen in de lucht komen (=open TBC). Inademing van deze bacillen kan tot infectie leiden. In de longen kunnen deze bacteriën na enige tijd of pas na jaren een ontsteking veroorzaken en de persoon ziek maken. Slechts 10% van de mensen die geïnfecteerd (besmet) is met de TBC-bacterie krijgt ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Het lichaam maakt afweerstoffen die meestal voldoende krachtig zijn om een ontsteking te voorkomen, terug te dringen of te genezen.

Iemand die alleen geïnfecteerd is heeft geen klachten, is niet ziek en niet besmettelijk voor anderen. TBC wordt niet overgebracht via kleding, handen schudden, gebruiksvoorwerpen, glazen en bestek.

Aangifteplicht

Tuberculose is een infectieziekte waarvoor een wettelijke aangifteplicht geldt. Een arts die tuberculose vaststelt, moet dat melden bij de GGD. Zo heeft men overzicht van het aantal patiënten per jaar en kan op elke melding adequaat worden gereageerd.
De GGD neemt contact op met mensen die tuberculose hebben en zorgt voor de behandeling en begeleiding.

De diagnose “tuberculose” zorgt bij veel mensen voor onrust. Goede begeleiding is dan ook heel belangrijk. Deze begeleiding gebeurt door de sociaal verpleegkundige van de GGD.

Links

wat is tbc infographic

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie