Testen en bron- en contactonderzoek

Aantal keer bekeken: 359138, Laatst gewijzigd: vrijdag, 22 januari 2021

Inhoudsopgave

1. Testen op COVID-19

2. De test en de uitslag

3. Testlocaties GGD Hollands Midden

4. Quarantaine

5. Bron- en contactonderzoek

 6. Commerciële teststraten


1. Testen op COVID-19

Op deze pagina op de website van de Rijksoverheid vindt u de antwoorden op (onder andere) de volgende vragen:

 • bij welke klachten kan ik mij laten testen?
 • (wanneer) moet ik mijn kind laten testen?
 • hoe vraag ik een test aan? (ook voor kinderen, per leeftijdsgroep)
 • kan ik mij ook laten testen zonder klachten?

Testen zonder klachten (asymptomatisch testen)

Vanaf 1 december 2020 kunt u zich laten testen als u geen klachten heeft:

 • als u een melding hebt gehad van CoronaMelder, of
 • als u in nauw contact bent geweest met een coronapatiënt.

Let op: deze test kunt u niet op eigen initiatief aanvragen.

U komt alleen in aanmerking voor deze test als u door bron- en contactonderzoek of na een melding van CoronaMelder in quarantaine bent gegaan. U krijgt dan informatie van de GGD over deze testmogelijkheid.

Na een negatieve testuitslag mag u uit quarantaine. U hoeft de volledige tien dagen quarantaine dan niet af te maken. Het is wel belangrijk dat u alert blijft op coronagerelateerde klachten. Krijgt u weer klachten? Ga dan meteen weer in quarantaine en laat u opnieuw testen. 

Bent u zorgmedewerker? Dan geldt er mogelijk een afwijkend advies. Zie onze pagina zorgprofessionals voor meer informatie.

Test aanvragen

Indien u, of uw kind klachten heeft, kunt u via deze pagina van de Rijksoverheid een gratis test aanvragen. Dat kan online of telefonisch. Twijfelt u of uw kind getest moet worden? Kijk dan op deze pagina.
Slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen voor een afspraak via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek. De GGD biedt de functie gratis aan via deze website

Zorgmedewerkers en leraren

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Op deze pagina van de Rijksoverheid leest u of u in aanmerking komt voor deze voorrangsregeling, hoe u een test aanvraagt en welke bewijsstukken u mee moet nemen naar de testlocatie.

Testen op immuniteit

Testen op immuniteit is geen onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. Op deze pagina van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over soorten coronatesten, waaronder testen op antistoffen in het bloed en testen op immuniteit voor corona (onderaan de pagina).

Hertesten

Bij de GGD merken we dat sommige mensen zich vaak laten testen in een korte periode. Op deze pagina leggen we uit wanneer het zinvol is om je opnieuw te laten testen en wanneer niet.

Test afzeggen?

Bel naar 0800-1202. Als het om een testlocatie van de GGD Hollands Midden gaat mag u ook bellen naar 085-0782878, of stuur een mail naarvragenovercorona@ggdhm.nl.

Pilot sneltesten voor medewerkers onderwijs en kinderopvang

15 januari is GGD Hollands Midden gestart met een pilot sneltesten voor personeel van het onderwijs en kinderopvang. De pilot duurt een maand. Meer informatie hierover is per mail gestuurd naar de werkgevers van deze twee branches.


2. De test en de uitslag

Op deze pagina van de Rijksoverheid staat informatie over de coronatest, zoals

Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen nemen we meer tijd, we begrijpen dat het spannend is en nemen dan ook meer tijd om het kind gerust te stellen.

Als u vanwege uw gezondheid niet naar een testlocatie kunt komen, komt de GGD bij u langs om de test af te nemen. Deze bemonsteraars komen altijd op afspraak en kunnen zich met een pasje van de GGD Hollands Midden legitimeren.

Het onderzoek

In het laboratorium wordt het materiaal in de testbuisjes onderzocht op de aanwezigheid van het coronavirus (met een PCR-test). Meestal lukt dit in één keer, soms moet het onderzoek nog een keer uitgevoerd worden om tot een betrouwbare uitslag te komen. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem CoronIT gezet. In dit systeem kan de GGD zien of u positief of negatief getest bent.

Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is en ontvang geen bezoek. Ga er vanuit dat u positief bent, tot het tegendeel bewezen is. Heeft u koorts en/of bent u benauwd, dan moeten uw huisgenoten ook thuisblijven.

De uitslag

U kunt de uitslag telefonisch of online krijgen. Op deze pagina van de Rijksoverheid leest u hier alles over. Bij een positieve testuitslag wordt u altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

De GGD meldt de testuitslag alleen aan de geteste persoon zelf. Dit is in lijn met de geldende privacy wetgeving. Het betreft medische gegevens en die mogen niet door ons aan een school of werkgever doorgegeven worden.

Wacht u al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Bereikbaar van 08.00 - 17:00 uur. 

Non-COVID verklaring en testuitslag-zwart-op-wit

De GGD Hollands Midden geeft geen non-COVID verklaring af. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit' af. 

De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. Ook geven wij geen testuitslag 'zwart-op-wit' af. Een negatieve testuitslag zegt alleen maar dat u op het moment van testen niet besmet was met het coronavirus. een dag later kan dat zomaar anders zijn.

Heeft u voor een reis een non-COVID verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt. Zoek op internet op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan. 

 


3. Testlocaties GGD Hollands Midden

Leiden: Verbeekstraat (zonder nummer) voorbij nummer 19-21; het is het allerlaatste gebouw van de Verbeekstraat.

Op deze locatie bevinden zich een drive-in voor mindervaliden en een walk-in teststraat. Vanuit alle richtingen volgt u de borden ‘corona testlocatie’. Als u voor de walk-in komt, parkeert u de auto in de ondergrondse parkeergarage of de fiets in de fietsenstalling op de aanwijzingen van de verkeersleider (NIET de fiets parkeren bij nummer 19-21). Het is verplicht een mondkapje te dragen bij het betreden van de parkeergarage en het gebouw, die neemt u zelf mee. Automobilisten betreden het pand via een trap vanuit de parkeergarage naar een binnenplaats (buiten) die naar de ontvangsthal leidt waar u verder gewezen wordt. Fietsers en personen die te voet komen lopen via de binnenplaats naar de ontvangsthal. Om het aantal personen die tegelijk in het pand zijn te beperken, kan het voorkomen dat u wordt verzocht buiten op de binnenplaats op uw beurt te wachten.

 

Gouda: Nieuwe Gouwe O.Z 40

Dit is een inpandige locatie. Voetgangers, fietsers en scooterrijders komen lopend via de door Defensie aangelegde brug het terrein op. Auto’s komen via de Nieuwe Gouwe O.Z 40 op de parkeerplaats terecht. Vanaf de parkeerplaats loopt u het gebouw binnen waar de testkamers zich bevinden. Mondkapje is verplicht. Aan de bereikbaarheid voor mindervaliden wordt gewerkt.

 

Katwijk: vliegveld Valkenburg: 1e Mientlaan 29 gebouw 148

Dit is een inpandige locatie. U gaat lopend naar binnen.

 

Alphen aan den Rijn: Kalkovenweg 7

Dit is een inpandige locatie. De ingang zit aan de Zinkweg.

Belangrijk:

 • U kunt alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg. U kunt met de auto, fiets of lopend naar de coronateststraten komen.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Zet de CoronaMelder-app uit in de teststraat.

De CoronaMelder-app is vrij gevoelig. Soms krijgen mensen die in de teststraat zijn geweest, onterecht een melding. Dat komt doordat de app niet weet of er ergens een muur staat. Zo kan het gebeuren dat mensen in een wachtruimte binnen anderhalve meter van mensen in een andere wachtruimte staan, met een muur ertussen. De app denkt dan soms dat die mensen in nauw contact met elkaar zijn geweest. In werkelijkheid is dat niet zo omdat er een muur/schot tussen stond. Om te voorkomen dat u onterecht in quarantaine moet, adviseren wij u de CoronaMelder-app uit te zetten tijdens uw bezoek aan de teststraat. Dit doet u door de bluetooth tijdelijk uit te zetten. Na vertrek uit de teststraat zet u de bluetooth weer aan. 


4. Quarantaine

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet (thuis)quarantaine. Kijk voor de situatie waarin u thuis moet blijven op deze pagina van de Rijksoverheid. Voor gezinnen met kinderen staat er een speciale link.

Eerder uit quarantaine?

Heeft u tot de 5e dag van de quarantaine geen corona-klachten gekregen? Dan mag u misschien eerder uit quarantaine. U moet hiervoor een negatieve (PCR)testuitslag hebben.
Deze test kunt u niet op eigen initiatief aanvragen.
Alleen als u door bron- en contactonderzoek of na een melding van de CoronaMelder in quarantaine bent gegaan, komt u in aanmerking. In dat geval ontvangt u informatie van de GGD hoe u gebruik kunt maken van deze testmogelijkheid. Als u een negatieve testuitslag krijgt, mag u weer uit quarantaine. U hoeft de tien dagen quarantaine dan niet af te maken. Het is wel belangrijk dat u alert blijft op coronagerelateerde klachten. Krijgt u klachten? Dan moet u toch weer in quarantaine en opnieuw een test. 

Leefregels voor als u zelf besmet bent, of als een huisgenoot of een nauw contact besmet is, vindt u op de website van het RIVM


5. Bron- en contactonderzoek

Als u positief getest bent op het coronavirus, dan belt de GGD u op. We gaan dan, met uw hulp, bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek start binnen 24 uur na de uitslag. Het doel van bron- en contactonderzoek is om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer u zelf zeker weet dat u in de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met een besmet persoon, vragen we u zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen door te bellen met: 085-0782878.

Op deze website van de Rijksoverheid vindt u informatie en een uitlegvideo over het bron en contactonderzoek.

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, sportvereniging of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

CoronaMelder

De CoronaMelder app stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Hiermee verlaagt de app het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet.

Voor meer informatie en een video kijkt u op CoronaMelder.

Infographic BCO algemeen publiek aug 2020 

 


 6. Commerciële teststraten

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel via een meldformulier. Dat kunt u hier downloaden.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Die eisen zijn door het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. De GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel.

Heeft u vragen over melden? Bel ons dan gerust op 085-0782878 (callcenter GGDHM, elke dag van 08:00 -17:00 uur) of mail ons via vragenovercorona@ggdhm.nl.

Gevalideerde testen

Het RIVM heeft de PCR-test en vijf sneltesten gevalideerd. Dat betekent dat uitslag van deze testen onder vaste voorwaarden te vertrouwen zijn. De vijf goedgekeurde sneltesten zijn:

 • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott 
 • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson (BD) 
 • Sofia SARS Antigen FIA (Quidel)
 • Standard F-Covid-19 Ag FIA (SD biosensor)
 • Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche

Deze sneltesten zijn alleen gevalideerd (betrouwbaar) als ze afgenomen worden bij mensen met klachten.
Bij het testen van mensen zonder klachten zijn de sneltesten niet betrouwbaar. De GGD accepteert daarom alleen de uitslagen van gevalideerde PCR- en sneltesten, ook als ze toch zijn afgenomen bij mensen zonder klachten, onder de volgende voorwaarden:

 1. Als de uitslagen worden doorgegeven door de BIG-geregistreerde arts van het bedrijf dat de test heeft afgenomen (dus niet de patiënt zelf).
 2. Als de testen zijn afgenomen door of onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts.
 3. Indien het om de uitslag van een PCR-test gaat: als er met een erkend laboratorium is gewerkt.

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie