Kwik

Aantal keer bekeken: 10180, Laatst gewijzigd: dinsdag, 10 april 2018

Kwik heeft meer negatieve gevolgen voor de gezondheid dan de meeste mensen denken. Het kan in uw woning terechtkomen nadat een kwikthermometer, -barometer, -bloeddrukmeter, spaarlamp of tl-lamp breekt.

Kwik verdampt langzaam en hierbij komt een giftige damp vrij. Zorg ervoor dat het kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen.

Kwik gemorst: neem dan direct de volgende maatregelen

  1. Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangere vrouwen, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder uitstel, maar rustig: niet overhaast.
  2. Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het gebroken materiaal bent gelopen, doe dan uw schoenen uit, verpak ze in een plastic zak en zet deze buiten.
  3. Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren en ramen naar andere ruimtes.
  4. Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit.
  5. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel kwik nooit door de afvoer.
  6. Lees de instructie voordat u gaat opruimen.

Opruimen

Barometer en bloeddrukmeters bevatten veel meer kwik dan een kwikthermometer en deze bevat meer kwik dan een spaarlamp. Het is moeilijker vloeibaar kwik volledig te verwijderen dan kwik in poedervorm. De opruiminstructies zijn daarom toegesneden op het voorwerp waar het kwik uit is vrijgekomen. Ook de ondergrond waarop het kwik is gemorst, is bepalend voor de manier waarop het moet worden opgeruimd.

Bij breuk van een voorwerp met veel kwik, zoals een barometer of een bloeddrukmeter, is het raadzaam om het opruimen niet zelf uit te voeren maar dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Dit bedrijf kan de schoonmaakwerkzaamheden en het resultaat direct controleren met een kwikmeting. De GGD kan u hierbij adviseren.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie, deze instructies kunt u vinden op de website van het RIVM.

Gezondheid

Het inademen van kwikdamp is slecht voor de gezondheid. De gevolgen zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een hoge concentratie of een langdurige blootstelling kan de schade ook blijvend zijn.

Na de breuk van een voorwerp met kwik kan de lucht binnenshuis hoge concentraties kwikdamp bevatten. Meestal zijn de concentraties niet zo hoog dat ze tot acute gezondheidsklachten aanleiding geven. Acute klachten kunnen alleen door inademing ontstaan bij een breuk waarbij veel kwik vrijkomt, zoals uit barometers of bloeddrukmeters, waarbij niet direct voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Bij acute gezondheidsklachten gaat het om metaalsmaak, rillingen, koorts, hoofdpijn, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken.

Wanneer er een barometer, bloeddrukmeter of kwikthermometer breekt en niet zorgvuldig wordt opgeruimd, kan er langdurig een matig verhoogde concentratie kwik blijven bestaan.  Wanneer dit in uw woning gebeurt, kunt u chronisch aan kwik worden blootgesteld. Dit kan gevolgen hebben voor uw nierfunctie en uw zenuwstelsel. Effecten op het zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld trillingen, prikkelbaarheid, problemen met concentratie en met het korte termijn geheugen. Incidenteel worden andere klachten gezien zoals een rode verkleuring en schilfering van de huid van vooral gezicht, handen en voeten, jeuk of pijn in vingers en tenen en tandvleesontsteking.

Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Dit geldt ook voor personen met een verminderde nierfunctie. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep omdat kwikdamp schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

Voorkomen is beter dan genezen!

Als u kwikhoudende producten in huis heeft, is het natuurlijk beter om problemen te voorkomen en uw voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloeddrukmeter (ook sommige thermostaten bevatten veel kwik) weg te doen. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente.

Het is niet nodig om spaarlampen weg te doen, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen.

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie