Gehoorschade

Aantal keer bekeken: 11838, Laatst gewijzigd: vrijdag, 08 juni 2018

Het risico op gehoorschade is groot, wanneer u (langdurig) luistert naar te harde geluiden. Tekenen van gehoorschade kunnen zijn: het horen van een constante piep, fluittonen of oorsuizen. Gehoorschade gaat helaas niet meer over. Er is geen medicijn voor. Gelukkig kunt u zelf iets doen om gehoorschade te voorkomen.

Waardoor ontstaat gehoorschade? 

Volgens onderzoek van het LUMC in Leiden lopen ieder jaar 25.000 jongeren ernstige gehoorschade op door te lang en naar te harde muziek te luisteren, onder andere via MP3-spelers. Er zijn 25-jarigen die hierdoor al een gehoorapparaat nodig hebben. Ook bij bezoek aan discotheken en evenementen worden jongeren aan hoge geluidsniveaus blootgesteld.
Zelfs bij kinderen komt al gehoorschade voor. Dit kan ontstaan doordat ook zij aan harde geluiden of muziek worden blootgesteld (soms al voor de geboorte) maar ook door speelgoed dat geluid maakt en te dicht bij het oor wordt gehouden. Ook lawaai op het werk kan blijvende gehoorschade veroorzaken.

Het gehoor beschermen

Het gehoor kan zoals gezegd, beschadigen door te hard geluid en door te lange blootstelling aan geluid. In het dagelijks leven zijn er nog geen duidelijke regels. Veel vrijetijdsactiviteiten met lawaai (discotheek, auto- of motorrace, dansles) kunnen op den duur tot gehoorschade leiden. Het is daarom belangrijk om de oren tijdens harde geluiden te beschermen met oordopjes. Meer informatie hierover vindt u op: www.oorcheck.nl.
Verder helpt het om niet urenlang in een omgeving met hard geluid te verblijven. Neem af en toe een pauze door naar een stille omgeving te gaan.
Let er bij het luisteren naar een MP3 speler op dat het geluid niet te hard staat of kies voor een MP3 speler met een geluidsbegrenzer.
Het is ook belangrijk dat ouders opletten dat kinderen beschermd worden tegen hard geluid. Sommige kinderen krijgen pijn aan hun oren als het geluid te hard is, maar soms beschadigt het gehoor zonder dat het kind het merkt.

Links

Informatie over gehoor en horen:
www.hoorstichting.nl/
Informatiepagina over geluid en gehoor:
www.oorcheck.nl/

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie