Bijeenkomsten

Aantal keer bekeken: 5461, Laatst gewijzigd: maandag, 29 maart 2021

Bijeenkomst ‘Maatschappelijke effecten van corona’

11 februari 2021

Op 11 februari organiseerde de RDOG Hollands Midden een webinar over de gevolgen van de coronacrisis voor de volksgezondheid. Gerben van Duin, wethouder in Nieuwkoop, leidde als voorzitter de sprekers en de ruim 170 deelnemers door het programma.

Christine Hanning, onderzoeker bij de GGD HM, vertelde over de impact op de volksgezondheid en met name op de mentale gezondheid. Vooral jonge mensen ervaren meer gevoelens van stress en eenzaamheid. Maar er zijn ook andere kwetsbare groepen die aandacht behoeven, zoals mensen in een lage sociaaleconomische positie, met een beperkt sociaal netwerk, gezinnen waar geweld speelt, al kwetsbare groepen zoals dak- en thuislozen en mantelzorgers.

Vervolgens leidde Jaap van der Stel, lector GGZ bij de Hogeschool Leiden ons in in de factoren die ons welzijn beïnvloeden, de rol en werking van stress en wat bepaalt hoe veerkrachtig we zijn. Hij vertelde ons wat mensen zelf en voor een ander kunnen doen om het welzijn te verhogen en wat (voorzieningen in) gemeenten kunnen betekenen.

Na een korte maar krachtige beweegsessie onder leiding van Andy Huis van Alphen Beweegt gaf Gerben het woord aan Marc Mulder, ervaringsdeskundige. Marc vertelde openhartig over hoe hij als ondernemer financieel in de knel kwam en wat de stress doet met het maken van keuzes. Het niet gehoord worden, geen daadwerkelijke aandacht voor de problemen waar hij tegenaan liep, maakte duidelijk dat er nog een grote uitdaging bij gemeenten ligt. Zijn pleidooi voor echt luisteren en als gemeente het gesprek aangaan met ondernemers vond veel gehoor bij de deelnemers.

Als laatste nam Miranda de Vries, gespecialiseerd verpleegkundige GGZ bij BuurtzorgT ons mee in de wereld van haar cliënten. Zij vertelde over hoe de coronacrisis en het gebrek aan woonbegeleiding voor cliënt Julia ontregelend werkte en hoe belangrijk het is om contact te houden met kwetsbare GGZ-cliënten. Ook ging zij in op praktische zaken, zoals het belang van een direct nummer dat mensen kunnen bellen, het niet leidend laten zijn van procedures en het zorgen voor een plek in de wijk waar mensen op zoek kunnen naar verbinding met anderen.

Factsheet Maatschappelijke effecten van corona regio HM

Schermopname 49

Terug kijken van het webinar:  klik hier  

Presentaties

Sprekers

Marc Mulder Oranje

Marc Mulder, ervaringsdeskundige Schulden - Vroegsignalering - Ondernemen met schulden

Jaap van der Stel

Jaap van der Stel, lector Geestelijke Gezondheidszorg Hogeschool Leiden
Foto: John Brussel voor Hogeschool Leiden

Miranda de Vries

Miranda de Vries, verpleegkundig specialist bij BuurtzorgT, verleent zorg voor cliënten met GGZ-problematiek thuis

Christine Hanning

Christine Hanning, onderzoeker bij de GGD Hollands Midden

 

Meer informatie: Irene Lottman, ilottman@ggdhm.nl

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie